Vad är egentligen hälsa? 

Träning
Är hälsa att inte ha något överflödigt fett? Är hälsa att äta sallad? Är hälsa att äta allt? Vad är egentligen hälsa? 

Hälsa är något som alltid (i de flesta fallen) kopplas ihop med sallad och att se ut som tjejerna på instagram med tusentals följare och felfria kroppar. Det är "hälsa" enligt medierna och enligt vårat civiliserade samhälle. Ät sallad, undvik kolhydrater och allt onyttigt, drick bara vatten och dittan o dattan. 

Är hälsa att vara smal? Skulle inte tro det. Hälsa är så grymt INDUVIDUELLT. Hälsa handlar om mer än bara kost och träning, det innefattar även det mentala och sociala. Jag skulle säga att balansen mellan dessa är nyckeln till en god hälsa. Som jag nämnt i tidigare inlägg är hälsan som ett bord med fyra ben, benen måste vara lika långa för att bordet ska stå stadigt, likadant gäller hälsan. 

Att ha en bra kost innebär inte att du bara äter sallad, det innebär att du får i dig rätt mängd av både protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler osv som du och din kropp behöver. En del människor har magproblem och kan t.ex kanske inte äta vissa sorters kolhydrater och vissa är veganer, det är induviduellt. Så länge du mår bra är allt bra. Hälsa är inte likadant för alla. 

Jag ska inte säga att det är lätt att koppla bort alla samhällets ideal kring både kost, hälsa och våra kroppar. Alla påverkas mer eller mindre, både medvetet och omedvetet. Jag försöker hitta en balans mellan att äta bra och det jag tycker är gott och samtidigt träna. Vissa dagar försöker jag undvika allt det onödiga medan andra dagar består av tårta, chips, godis och allt sådant. Det är för mig balans. Vissa dagar kan jag vara nöjd med min kropp, vissa dagar kan jag få ren ångest. I de flesta fall övervinner jag ångesten, men när den slår till är det nästan läskigt. 

Jag är inte smal, jag är inte tjock, jag är Linn. Jag älskar att träna och äta mat. Det är inte fel att vara smal, inte heller att vara tjock. Huvudsaken är att du där ute inte ska sträva efter att bli smal för att samhället säger så. Våra kroppar är väldigt olika, min bror kan t.ex proppa i sig 3 pizzor i veckan och chipspåsar hit o dit utan att ens öka med 1% fettmassa medan jag har helt andra förutsättningar som jag inte kan styra över. Att vara smal och bara äta det som nu klassas som onyttigt är inte heller hälsosamt, därmed ska inte hälsa kopplas samman med hur våra kroppar ser ut. Hälsa är helheten. 

Det som jag tycker är extremt svårt inom hälsan är just det, strävan efter att bli smal. Om du inte är nöjd med din kropp kommer den mentala biten i hälsan rubbas och därmed kanske till och med kosten. Men om jag inte är nöjd med min kropp, är det då en god hälsa om jag inte mår bra? Kommentera gärna era synpunkter på det hela! 

Gillar

Kommentarer