Nyttigt för oss alla

Okategoriserade
Var en kille i våran klass idag som hade en liten föreläsning/ utvärdering av en teater monolog vi såg igår. 

Teatern utspelades av en kille från Bosnien som berättade om sin flykt från Bosnien- Ryssland- Kroatien och till sist Sverige. Alla blev väldigt fångade utav den sanna historien.

Anyway så jobbade förläsaren med ungdomar vilket gjorde att vi fick en bra kontakt med honom och han visste precis hur han skulle hantera oss för att få hans uppmärksamhet. 

Vi började diskutera om hur världen ska kunna förändras och vad som krävs. Han sa " jag har lagt märke till att ni alltid avslutar era meningar med kanske eller typ, varför gör ni det?", och så diskuterade vi kring det och att vi ska stå upp för vad vi tycker och inte vara rädda för att ha fel. Vad är det som får oss att bli rädda att svara fel? Varför vågar vi inte ingripa när något är fel? 

Eftersom att själva historian handlade om flykt och misshandel diskuterade vi orättvisor och att alla är lika mycket värda, men så är det inte. Inte på långa vägar. "Det måste ske en förändring, och allt måste starta inne i detta klassrum därför att om ni inte tror på förändring och inte kämpar kommer ni att sluta hoppas och de som slutar hoppas, de slutar bry sig. Hur ska då hela världen lyckas ändra på sig och hjälpa till?" 

"Om ni fick ett val mellan att trycka på ena knappen som gör att du skjuts upp i ett rymdskepp i rymden eller den andra knappen som gör så att jorden går under, vad skulle du välja och varför skulle du inte vilja att jorden skulle gå under?" Var en utav frågorna vi fick, den var väldigt svår att svara på. 

Vi fick köra en övning där vi var uppdelade i grupper och skulle välja bort några rättigheter vi skulle förlora i samhället utan att prata eller kommunicera. Man fick dra några rättigheter som skulle försvinna varje gång och när man kände att man ville fly eller flytta från det samhället skulle man ställa sig i ett hörn, när man kände att här kan jag inte bo kvar. 

Vi behöver en helhet, en förståelse för att förstå hur hemskt det är och vad en flykting egentligen går igenom. Tänk er att ha varit på flykt i flera år och så kommer man till Sverige och så säger vi bara " nej, vi vill inte ta emot fler" och så får personen/personerna inget uppehållstillstånd. Vad hade du gjort? 

Det är så lätt att bara se dem på gatan och tänka att dem ska vara nöjda, men det är inte dem som har valt detta. De har flytt för att inte bli dödade eller sönderbombade. 

Han undervisade i alla fall på ett grymt sätt och fick till och med de stökigaste killarna att inte säga ett ord. Han fick nog många att tänka om och det var riktigt nyttigt för oss alla! Önskar ni också hade fått upplevt detta. 


Gillar

Kommentarer