Hälsa handlar inte endast om att äta salladsblad och springa

Träning
Många kopplar hälsa till att endast käka sallad och spendera timmar på löpbandet.

Om vi i detta fall kopplar kroppens hälsa till ett bord som består av 4 ben behöver alla 4 ben vara lika för att bordet ska stå stadigt. Likadant fungerar det med hälsan, sömn, kost, träning och mental balans spelar lika stor roll.

En bra kost innebär inte att käka sallad varje dag, kroppen får inte i sig alla vitaminer och mineraler som behövs vilket kan ge konsekvenser. Kroppens byggstenar består av protein, fett och kolhydrater.

Att löpträna och bygga upp sin kondition är suveränt för hjärtat och ökar kroppens syreupptagningsförmåga och hjärtat pumpar ut lika mängd blod men i färre slag vilket leder till ett friskt och starkt hjärta i framtiden. Däremot kommer löpträningen inte ge någon viktminskning om det nu är det du är ute efter om du endast fokuserar på löpningen och inte på kosten. Det är orimligt att spendera flera timmar på gymmet och käka pizza, pommes och hamburgare och fundera på varför man inte får resultat,

Likadant med sömn. Under våra sovtimmar vilar kroppen upp sig, både mentalt och fysiskt. När du sover går kroppstemperaturen, pulsen, stresshormonerna och blodtrycket ner. Musklerna slappnar av och immunförsvaret aktiveras. Ju hårdare och ju mer intensivt du tränar desto mer sömn behöver du.

Allt detta hänger ihop och är avgörande för dina resultat och din hälsa.

Det är du som bestämmer över din hälsa. Ät gott, ät bra, ät lagom, träna det du tycker om att träna, det är det bästa sättet för att behålla motivationen. Jag menar, jag går ju hellre till gymmet när jag ska köra mitt favoritpass, men glöm inte att utmana dig och testa nya saker. Ibland måste man göra mindre roliga saker. Gör det som du mår bra av, så länge din kropp mår bra.

Gillar

Kommentarer