Cheatday är viktigare än du tror

Träning
Jag satt kvar i skolan för några dagar sedan och pratade om lite träning och olika dieter med kompisar samt en lärare som är PT. Vi kom in på ämnet cheatday vilket vi kom fram till var väldigt viktigt, viktigare än vad du tror, i alla fall om du går på diet.

Det finns ett ämne i kroppen som kallas Leptin som reglerar våran fettförbränning, även kallat "anti-svält hormonet". Jag som går på en diet som innebär ett kaloriunderskott och ligger på så pass lågt intag att jag behöver ha cheatdays för att balansera upp mina näringsnivåer i kroppen. Om jag ligger på för lågt intag alldeles för länge kommer leptinet arbeta för att skydda kroppen från svält vilket innebär att fettförbränningen i stort sätt upphör och allt jag stoppar i mig lagras som underhudsfett istället, oavsett hur lite jag äter.

Under en deff gäller det att hitta en balans däremellan, varken äta för mycket eller för lite. Kroppen fungerar så att den gör allt för att överleva och kommer därför börja lagra fett om man får i sig för lite mat.

Ibland är jag extremt dålig på att äta regelbundet. Vissa dagar äter jag lunch vid halv 12 och käkar inte först halv 5 igen. Det är viktigt att äta regelbundet därför att då vet kroppen att den kommer att få i sig något om en stund igen, dröjer det för länge kommer kroppen som tidigare nämnt lagra.

Genom att ha en cheatday höjer man sina leptinnivåer i kroppen vilket gör att kroppen inte går in i "svält-mode". En cheatday varje vecka under vår diet hjälper oss alltså med fettförbränningen.

Gillar

Kommentarer